Den viktiga briefen

En liten text om en annan liten text som gör ditt arbete så mycket lättare.

Vad ÄR en brief egentligen? Och varför ska du lägga tid på detta när allt du vill göra är att rita? Adekvata frågor, absolut. Men såhär: Med en brief, så säkerställer du och din kund hur målgången ser ut, dvs vart ni ska komma med er kampanj, produkt eller formgivning. Om ni inte vet det, kan det råda delade meningar om huruvida ditt arbete blev bra och funkar, och viktigast av allt: det är ett riktigt bra hjälpmedel för dig på vägen dit som gör jobbet smidigare.

En bra brief är enkel

En brief är en kort (!) sammanställning över uppdraget som du ska utföra. Den är som en liten karta där du kan orientera dig så du ser till att du går åt rätt håll och kommer fram till den platsen som kunden vill. Det kan låta krångligt men make no mistake: En brief är en av de förutsättningar som kan förenkla och snabba upp ditt arbete allra mest, och enkelt och snabbt gillar vi, eller hur? Det är inte krångligt alls.

Här kommer ett förslag till brief som jag brukar använda. Och – vi behöver inte kalla det för brief om du inte vill. Se det som ett… underlag, bara: Frågor som du kan ställa till din uppdragsgivare innan projektstart. Sammanställ svaren och skicka för godkännande innan du börjar jobba för att komma dit briefen säger att du ska.

Kunden

Vem är det som du ska skapa åt? Varumärke, värdeord, attityd – viktigt att veta för att säkerställa att ditt arbete lirar med vilka de är.

Bakgrund

Hur ser spelplanen ut och vilket är ditt uppdrag? Här kan det också vara ett problem som anges, som du ska hjälpa till att lösa.

Syfte

Här är själva knäckfrågan. Vad ska din formgivning uppnå eller göra? Se till att du svarar upp mot detta under hela din kreativa process.

Konkurrenter eller positionering

Ibland kan det vara relevant att ha med hur din kund eller produkten i fråga särskiljer sig (eller vill särskilja sig) från konkurrensen i branschen.

Målgruppen

Detta är en sliten och kanske inte alltid helt relevant punkt, men i stora drag är det naturligtvis viktigt för dig att du vet ungefär vem som är mottagare till det du gör. Om det är barn eller akademiker i 50årsåldern, det är ju en viss skillnad där.

Budskapet

Här har vi ju själva kärnan – vad är det du ska förmedla? Vad ska mottagaren få med sig?

Skrivet i sten

Ja det är ju en knäpp titel men jag kom på den i stunden, feel free att ändra, men här ska non-negotiables skrivas ner. Vad vill kunden absolut att du gör/använder och inte? Färger, form, ton mm ska skrivas ner här så du får solida yttre ramar för ditt arbete.

Tidplan

Deadlines, delmål och andra strakbenta tidsmål ska skrivas ner här.

Ja, det är typ allt? Du kan absolut få en brief som är betydligt mer utförlig än så här, och om du jobbar tillsammans med andra aktörer (copywriters, designers, creative directors mm) så kan briefen handla om mer än bara det du ska göra – det kan röra sig om en hel kampanj med nyckeltal och andra sätt att mäta om målet uppnåtts eller inte. Men om du jobbar frilans på uppdrag av en kund för ett specifikt uppdrag bör ovanstående frågor täcka in det mesta.

Och du – du behöver inte göra det så formellt. Det handlar inte om att HÄR KOMMER DEN SKITIVIKTIGA BRIEFEN FYLL I DEN NOGA SOM TUSAN ANNARS KOMMER JAG INTE ENS ATT LYFTA PENNAN utan bara om att ni ska ha en samsyn kring vad det är du ska göra och uppnå. Vissa kunder är stora organisationer som äter, sover och skiter briefs. Andra är småföretagare som blir skrämda av blotta ordet för de tror att det konsumerar en massa tid, är superkrångligt och visar att du är en dyr och omständlig leverantör. Inget kunde ju vara mer fel, men därför är det viktigt att hålla det på en enkel och tydlig nivå.

Så för att sammanfatta:

Briefen ger dig en sportslig chans att verifiera att du lyckats med ditt uppdrag, kan man säga, och sånt uppskattar man som kreatör. Vi är vana vid att kvaliteten på, eller nyttan med, vårt arbete är svårbedömt pga ”godtyckligt” eller ”subjektivt”. Men om ditt arbete uppfyller briefen innebär det att du inte bara skapat något snyggt, innovativt eller unikt, utan också faktisk nytta (dvs pengar in) för din kund, enligt deras egen definition. Och det är värt massor.

shraring-is-caring