Odla din kreativitet

Mina bästa tips för att våga börja skapa och ha roligt nog för att fortsätta.

Kämpar du också med att hitta inspiration eller våga börja rita eller hitta tid att göra det? Eller har du gjort det ett tag men har hamnat i en torka där det inte känns kul och du inte vet vad du ska rita? Du är inte ensam, det händer de flesta, men det finns hjälp att få.

Här hittar du min take på vad kreativitet är, varför alla (ja alla) är kreativa och hur du får tillgång till den så att du kan ha sköj som sjutton.

Kreativitet är ett klurigt ämne att skriva om. Det är som energi. Vi vet att det finns och det är odödligt, men vi kan inte se det och förleds därför att tro att det kanske, trots allt, inte finns i mitt liv, just nu. Elelr ännu värre: att jag inte är en ”kreativ människa”. Lyssna på mig: kreativitet är en allmänmänsklig resurs som du har i överflöd, vare sig du vill eller inte. Men – och det är ett jäkla MEN – den behöver viss jordmån för att utvecklas till något hos dig.

Att jaga den är svårt, det är lite som att fånga vinden med händerna. Du kan känna den, men inte ta den med dig. Och ju mer du jagar, eller ju mer du kräver den, desto mer gömmer den sig. Sicken paradox den är ändå. Kreativitet leder till att vi kan utvecklas som människor, och ibland också bidra till att världen blir lite bättre, och att vi förstår varandra och oss själva lite bättre. Det är fan stort. Så, i grund och botten handlar kreativitet inte ett dugg om prestation, vad som finns på ditt papper när du är klar eller hur mycket pengar du tjänar på dina alster. Kreativitet är livskraft, en nödvändighet och en rättighet. Varken mer eller mindre.

Block ink & Lise

Och ja, det är la lätt för mig att säga, jag som sitter och ritar bokstäver om dagarna för en stor instagrampublik. Det har du ju rätt i. Men det har inte alltid varit så. Länge – alltså vi pratar 40 år eller så – trodde jag inte att jag var kreativ, men jag har oftast blivit belönad för driv, struktur och kontroll och hittade därmed ofta mig själv i en pressande miljö där resultat var viktigast. Ingen bra jordmån för skön kreativ energi inom fru H, alltså.

När jag lade om kurs på mitt liv och började sova (inte dumt alls) och göra det jag verkligen tyckte var svinkul så ändrades det så sakteliga. Idéer kom! Massor! Lösningar hittades, nya angreppsvinklar, och fy sjutton så kul det var.

Nu har jag jobbat med att tjäna pengar på min kreativitet sedan 2017 och jag har fortfarande massor av idéer. Och om de skulle sina så vet jag hur jag ska bete mig för att få tillgång till dem igen. Här är några av mina bästa tips:

Gör dig tillgänglig för input från olika håll

Det är vanligt att man smalnar av sitt synfält för mycket. Om du gillar lettering så kollar man bara på människor som ritar bokstäver, och det är all good, men glöm inte att öppna de andra luckorna också: Gå på konstutställningar, följ fotografer, möbelsnickare, glasblåsare, igelkottskonton. Fotografera saker du ser när du är på promenad – linjer, färger och former finns över allt. Och vad är bokstäver om inte linjer, färger och former? Öva dig i att SE. Inte värdera, inte rusa förbi, inte nödvändigtvis förstå. Bara SE.

Gå ut

vill du bli bra på att rita, gå en promenad. Nä men ärligt, övande är grunden förstås, men det är s lätt att fastna i en cirkel av frustration och fler försök och mer frustration. Hjärnan behöver lite tid på sig för att arkivera och befästa saker du lär dig på din resa. Den behöver frisk luft. Den behöver rörelse och natur och färger. Så förutom att utsätta dig själv för möjligheten att få nya idéer så hjälper du din hand att rita bättre linjer när du går på en stig i skogen.

web_lettering_stromma_lagerqvist-2
Gör

Att hämta inspiration från tex sociala medier är fint och bra, men fastna inte där. Bra innehåll kan kickstarta din kreativitet, men för mycket av det goda dödar den, tro mig. Du blir inte bättre för att du kollat 382 ritvideos på en eftermiddag. Släpp telefonjäveln och fatta tag i en penna istället.

Släpp skulden

Skuld är en av de tyngsta känslorna att bära, och it goes without saying att den dämmer upp en kreativ liten vårbäck fort som tusan. Att känns att man inte ”borde” lägga tid på att rita eller att gå en promenad istället för att tömma diskmaskinen är inget ovanligt, men lyssna på mig noga nu: Att skapa är din mänskliga födslorätt. Det är inget du behöver någons tillåtelse för, tvärtom. Världen behöver det du har. Gör världen en tjänst och ge dig själv tid att rita.

Skapa för att skapa, inte för resultat

Ja här börjar det ju blir lite klurigt. Med alla fina reels som visar en hel process från första blyertsdraget till ett fantastiskt konstverk på 14 sekunder gör ju att man lätt, medvetet eller inte, börjar STRÄVA efter samma resultat. Inget fel i det, det är så man lär sig, utvecklas och överkommer hinder. Men om du vill ha tillgång till den där brusande älven av kreativitet utanför ditt fönster, så se upp här. Se om du kan hitta njutning i själva görandet istället, utan allt för många tankar på hur det ”bör” bli. Svårt? Absolut. Men kan man öva och bli bättre på det? Absofuckinglutely.

Avsätt tid

Vänta inte på att det ska uppenbara sig en liten ocean av ostörd tid med rätt ljus, prefekt tempererat kaffe i koppen och alla pennor framme. Nej, om du ska få något gjort får du fixa den där stunden själv. Och den blir troligtvis inte så perfekt som du hoppats men skit i det, det enda som behöver något är att den BLIR. Ibland blir den bara 10 minuter medan man väntar på att pastan kokat klart, med ett räkningskuvert som canvas och närmsta reklmakulspetspenna eller halvtorra tuschpenna som verktyg. Men det BLIR, och det är det viktigaste, för du är en kreativ människa och då orkar man fan inte vänta på perfekta ögonblick som inte kommer. Dessutom är det bättre att köra lite och ofta än tvärtom när du ska lära dig nya saker, och så är det med det.

Skit i perfektionismen

Ja, jag har sparat det viktigaste till sist. Jämförelse och strävan efter perfekta resultat har dödat fler konstnärssjälar än det mesta annat, tror jag. Betänk alla fantastiska verk, insikter, teckningar och föremål som kunde kommit till liv om det inte varit för det här samhällets syn på skapande, herregud vilken förlust. Så vad göra? Vaccinera dig, människa. Vaccinera dig mot din egen inre dömande röst, mot orealistiska förväntningar, mot för mycket STRÄVAN, mot att vara rädd för att testa nya saker och suga på dem (hm, just det uttrycket gör sig bättre på engelska, va?). Vaccinera dig genom att kolla in olika konstnärer, och öva dig i att ha en mer tillåtande attityd jämtemot dig själv. Jobba aktivt på att jämföra dig mindre – avinstallera instagram? Ty paradoxen (japp, en till) lyder: Förvänta dig mindre (resultat), så får du mer (välmående, och resultat).

Och glöm inte: det är inte på liv och död, detta. Vad fan. Det finns svält, våldtäkter används i krigsföring och I Uganda riskerar män dödstraff om de har ett förhållande med en annan man. DET är fan vidriga saker. 57 stycken ”F” där ingen av dem blev som du ville är inte katastrof. Gå en promenad. Sov. Och testa igen i morgon, denna gången kanske när du kokar potatis?

Läs mer:

The creative act, av Rick Rubin

Allt av Austin Kleon

The war of art, Steven Pressfield

shraring-is-caring