de fem bästa letteringpennorna för nybörjare
Vill du lära dig lettering? Du kanske gillar att se alla de där förtrollande videorna på sociala medier och gärna vill börja själv men inte vet hur, och framför allt med VAD, det finns ju hur många olika pennor som helst? Lugn, jag hjälper dig finna stigen genom penndjungeln.

Lika fritt och härligt som lettering kan är, lika klurigt kan det vara att veta var man ska börja. När det gäller att lära sig grunder och tekniker så är det få saker som slår en workshop, men om du inte har möjlighet att gå en så är övningsblad ett bra hjälpmedel för att öva in nya rörelser i handen.
Men pennor då? Det finns ju en hel uppsjö! Ingen var väl nånsin sagt att lettering inte kan vara en materialsport? Så. Vilka är bäst att börja med?
Det finns MASSOR av fina, roliga och helt ljuvliga pennor att rita eller skriva bokstäver med, men om du vill ha ett riktigt bra startkit så är det egentligen varken särskilt dyrt eller komplicerat. Här kommer mina förslag:
1. Pentel Brush Sign Pen

Detta är nog den pennan som jag använt mest av alla de pennor jag har. Penselspetsen på Pentel Brush Sign Pen är relativt liten och därför ganska lätt att hantera för en nybörjare och många av mina övningsblad är anpassade efter den. Den här lilla, lättmanövrerade och otroligt användbara penselpennan finns i hela 36 olika färger så att du kan plocka ihop din egen godispåse med pennkarameller som gör övandet både enklare och roligare.
Precis som de flesta penselpennor är färgen vattenlöslig, vilket gör att du kan blanda färgerna med varandra, eller spä ut dem med vatten om du vill. Och du: Eftersom spetsen är så himla najs att använda, så spar pennan även efter du skrivit slut på färgen i den (vilket lär at ett tag, men ändå), så kan du använda den som en liten hård pensel till tex vattenfärger.
2. uni Pin Fine Line brush

Uni Pin har också gjort en liten, lätthanterad penselpenna, Uni Pin Fine Line Brush. Den påminner om Pentel Brush Sign men är vattenfast när den torkat och finns i fyra neutrala färger. Den är prisvärd och definitiv ett kap! Eftersom den är vattenfast kommer den inte att blanda sig med andra färger när den torkat, om du tex lägger skugga på dina bokstäver, vilket är ett jättestort plus för oss som provat…
3. bic intensity dual tip

Okej, så nu vet vi att små spetsar är lättare att kontrollera och därmed passar bra som nybörjarpennor. Men om man ska göra ett kort där det bara aska ståe ett enda ord på framisdan, då? Typ ”Grattis”. Då ser bokstäver med smala linjer ju ganska futtiga eller magra ut, och då behöver du lite större arsenal att ta fram. Enter: BIC Intensity Dual Tip! Här har du några set med större penselspetsar som fyller ut ett A6-kort.
De är därmed lite klurigare att hantera i början, men när du lärt dig tekniken med Pentel eller Uni Pin så är det jättekul att jobba med en större storlek. Anledningen till att de kvalar in här är framför allt priset. De är billiga! Och det är en mycket bra sak i början, eftersom du obönhörligen kommer att slita ut en del pennor, speciellt i början, och om de då är dyra så hämmar det dig och gör det svårare att öva. Men dessa kan du kosta på dig! De finns i set om 4, 6 eller 12 färger. Och: den lilla hårda spetsen i andra änden gör pennorna perfekta också för Bullet Journals!
4. Uni Pin fine line

Penselpennor i all ära, men du behöver inte lära dig en speciell teknik eller använda dig av pennor med flexibla spetsar för att rita fantastiska bokstäver. Faktum är att den mesta letteringen görs troligtvis med hårda spetsar – blyertspennor och smala tuschpennor, så kallade fineliners. Uni Pin har gjort en serie vansinnigt bra fineliners i hela 13 storlekar som föga förvånande heter Uni Pin Fine Line. Bläcket är svart som mitt hjärta och dessutom vattenfast när det torkat, vilket gör dem perfekta för illustrationer också – de smittar inte av sig om du färglägger, du kan måla med vattenfärg på dem när de torkat utan att de släååer ifrån sig ett uns av pigment. Grymma!
Fine liners tillverkas ju av olika företag, och skillnaden dem emellan är inte alltid så stor, det handlar mest om huruvida de är vattenfasta eller inte, samt vilken sorts spets och svärta de har. Uni Pin Fine Line kvalar in på samtliga punkter, och tillhör dessutom de billigaste, så det finns inte mycket att tvkea på här.
5. All the Lettering Tools None of the Talent

Ja detta är ju inte en enskild penna utan ett kit som jag noga satt ihop med olika varianter av både penselpennor och fineliners för att kickstarta din letteringresa på bästa sätt. De kommer dessutom tillsammans med ett block av bästa letteringpappret för att hålla penselpennorna på gott humör, tomma kort och ett 20-sidigt övningshäfte. Mitt absolut bästa kit för nybörjare, bättre start på letteringresan är svår att få om du frågar mig.
Pennorna i All the Lettering Tools None of the Talent är följande:
2 Staedtler Pigment Brush Pen
2 Uni Pin Fine Line
1 Faber-Castell Goldfaber Aqua
1 Edding 1340 Brush Pen
1 Uni Ball Signo Broad
2 Pentel Brush Sign Pen
Sammanfattningsvis
Lettering kan göras med vilka pennor som helst, men här i listan har valt ut de två vanligaste sorterna: Brush pen (penselpennor) och Fineliners (smala tuschpennor). Brush pens har en flexibel spets vilket gör att du kan variera linjebredden i i dina bokstäver.
Välj hellre mindre spetsar när du börjar med brush pens, de är lättare att kontrollera.
Det kommer att gå åt några pennor när du lär dig bokstavsillustrationens ädla konst, kör därför hellre på lite billigare och mer prisvärda pennor, motsatsen är bara hämmande.
Båda penntyperna finns i olika tjocklekar. Köp gärna både smala och tjocka så är du kittad för olika uppdrag!