Mina bästa verktyg

Här listar jag alla mina absoluta favoriter – pennor och annat som jag aldrig skulle klara mig utan.

Vilka pennor och papper ska du välja om du vill jobba med bokstäver? Och såvida du inte har obegränsat med tillgångar och tid (men om du har det: grattis) och kan prova dig igenom hela världens sortiment, så är det svinbra att skaffa sig lite utgångspunkter för att ha nånstans att börja, så det inte behöver blir helt fel eller väldigt dyrt. Vare sig du jobbar professionellt med lettering (eller har ambitionen att göra det) eller bara vill veta vilka pennor som är vettiga att köpa när man vill börja rita bokstäver så kan du hitta vägledning här.

Pennor och anteckningsböcker är livets salt för mig. Helt ärligt, alltså. Jag blir lycklig av att HA det och titta på dem. Men ännu gladare blir jag oftast av att använda dem, och tack vare mitt jobb så gör jag det varje dag, därför tror jag mig ha en hyfsad uppfattning om vilka saker som verkligen är bra skit.

När jag började, beställde jag pennor från Amazon som skickade från Japan (pro tip: gör inte det, det är inge bra för miljön eller plånboken – med mindre du bor i Japan vill säga). Nu finns det svinbra pennor att få tag på mycket enklare – utbudet är enormt, vilket är jättekul men också lite förvirrande. Under många år som bokstavsillustratör med nästintill ohälsosamt intresse för papper och pennor har jag dock hunnit köra igenom en hel del, och jag har sorterat ut några av de mest framstående verktygen till dig här.

Blyerts

Såhär: du behöver ingen snajsig blyertspenna för att rita svinfina bosktäver, det är faktiskt den sortens penna som du behöver lägga minst engagemang i, tänker jag. Billigt är bra. Se bara till att den inte är för hård, för då är den svår att sudda. Köp en mekanisk om du vill slippa vässa. Men om du trots det är ute efter att lyxa till det med en riktigt UNDERBAR jävel så köp Blackwing.

Finliner

Här kan du välja storlek på spets och om de ska vara vattenlösliga eller inte. Jag jobbar oftast med Staedtler Pigment Liner eller Sakura Pigma Microns. Det är ganska likvärdiga, även i vilka storlekar som erbjuds nuförtiden, men Microns kanske är liiiite svartare? Jag använder oftast de lite tjockare storlekarna 8, 10 och 12 om jag inte ska ge mig på små detaljer.

Penselpenna liten

Små penselpennor är oftast lite enklare att kontrollera och därmed perfekta om du är relativt ny på det här med lettering. Men de är också väldigt användbara till alla de där gångerna när du inte ska rita stora bokstäver. Min absoluta favorit sedan jag först hittade lettering som konstform är Pentel Sign Brush Pen. De finns i 24 fina färger och ha en jättefin och hållbar spets.

Penselpenna medium

Mellanstora pennor gör ju bokstäverna större eftersom linjerna blir tjockare. De kräver en något stadigare hand men ger stor belöning: rejält med färg och bokstäver som ger mer AVTRYCK. Min favorit här har en fantastiskt fin nylonspets och magiska färger: Stabilo Brush Pen. En vansinnigt charmigt följsam spets med fin stuns, en ren fröjd att använda.

Penselpenna stor

Alltså, det är här är så svårt! Det finns så himla många stora, generösa pennor som skapar juiciga linjer med eftertryck och attityd – men jag tror att jag väljer Karin Markers. De finns i massor av färger (inkl metallic) och har en tålig nylonspets som gör dem betydligt mer hållbara än liknande pennor med filtspets. Dessutom är de prisvärda, vilket alltid är ett stort plus – få saker är så kreativt hämmande som att känna att man ”slösar” när man använder materialet.

Vattenfärg

Alla penselpennorna jag angett har vattenlöslig färg, vilket innebär att du kan få ett liknande resultat genom att använda en vanlig pensel och vattenfärg – det är dock något svårare eftersom du inte har något stöd i penseln utan måsta ha en redigt stadig hand. Men det är kul! Du kan ju också använda vattenfärg som bakgrund och sedan skriva på den med en penselpenna. Jag använder mig oftast av Winsor & Newton. Deras Cotman serie funkar utmärkt till det, men för dig som vill gå en bit längre, kör på Professional. Det finns 108 färger att välja emellan, som såklart kan blandas till ett närmast oändligt antal toner. Penslar kan du köra i samma serie, tycker jag, Cotman är syntetiska och bra allroundpenslar.

Marker

När det gäller alkoholbaserad marker så säger jag Sakura Pen Touch, alltid! Jag använder de största storlekarna, 2.0. Den svarta är svartare än natten och metallicfärgerna är otroligt täckande. Det är väldigt smidigt med alkoholbaserad färg när du ska lägga skugga för den löses inte upp och färgar av sig i den grå skuggan.

Gällande markers färgläggning så kör jag alltid med Winsor & Newton Promarkers. Du kan lägga dem i lager och tona dem, och de finns i 189 färger. Bara en sån sak.

Akrylpennor då? Ja här väljer jag Posca. Lätt! De är täckande och finns i en hel del färger och många storlekar. Perfekta till oförställd ritglädje på fönster, papper och andra material.

Papper

Ett bra papper är en fin investering eftersom det kan öka hållbarheten på pennan och få fram färger och struktur på ett bra sätt. En penna kan kännas helt olika beroende på vilket underlag du släpar den över. Jag jobbar oftast med mitt eget papper Ink & Lise Lettering Pad Smooth, som är obestruket med har en riktigt fin och slät yta och finns i många olika ytvikter, och tro mig, den behandlar pennan med GRACE.

Utöver det måste jag slå ett slag för bestruket papper, som gifter så SÅ väl med alkoholbaserade pennor och som ger vissa penselpennor en fantastisk lyster och finish (medan vissa blir blekare och tröttare – prova dig fram). Det är helt underbar att rita på – som smör, typ. Ink & Lise Lettering Pad Coated är mitt bästa tips!

Anteckningsböcker

Visa mig din anteckningsbok och jag ska säga dig vem du är. Nämen allvarligt, jag har hela mitt liv, och definitivt hela min planering av mitt jobb, i anteckningsböcker. Jag använder dagligen två olika: En Sot- bok för mina morgonsidor – de dagboksanteckningar som jag alltid börjar arbetsdagen med. Den är trådbunden, ligger helt platt på bordet och har jättefina fingeravtryck här och där. Det låter kanske konstigt, men är helt ljuvligt.

Till min planering använder jag en Leuchturn 1917 dotted. Pappret är lagom tjockt och även den ligger platt som en pannkaka på bordet. Jag har min i A4, en stor rackare altså där jag får in en hel vecka på en sida, jag gillar överblicken och att jag har PLATS. Men om du behöver ha med dig din utanför kontoret/hemmet så kanske du kan satsa på en lite mindre och behändigare variant.

Digitalt

Jag jobbar med en iPad pro, med apple pencil och Procreate. Jag använder också Adobe’s Creative Cloud, och då framförallt Photoshop, Illustrator och Indesign. För lagring använder jag Dropbox.

Så, det var en snabbgenomgång. Jag tänker återkomma med lite med specifik info om vissa pennor, och kanske en jämförelse dem emellan, längre fram. Och glöm inte att mejla mig om det är något särskilt som du vill att jag tar upp här, I’m all ears.

shraring-is-caring