Min arbetsprocess

Så här jobbar jag – från idé till färdigt original.

Formgivning är magiskt! I sociala medier och portfolion kan man se vad människor skapat, den färdiga produkten och kanske också hur den används. Men hur KOM DEN TILL? Nånstans började det ju med ett behov (kundens) och därpå en idé (din), eller hur? Och hur blev det till färdig och passande grafisk form?

Innan vi börjar

Här beskriver jag hur min process (oftast) ser ut när jag jobbar på uppdrag av kunder. Detta är bara en genomgång av den kreativa biten. Avtal, licens, vad som ingår, deadline, rättigheter och när och hur mycket du ska få betalt mm är såklart skitviktigt, och det kan jag skriva mer om en annan gång, men det ska ner i en offert som blir orderbekräftelse som godkänns innan du börjar. Här håller jag mig till den kreativa processen och kommunikation med kunden för att komma fram till ett resultat som vi båda är nöjda med. Och: om du räknar med att jobbet tar tre veckor, skriv fyra. Allt under det blir ev bonus.

Innan jag började med lettering hade jag inte arbetat med något kreativt, och inte heller som egen företagare, så jag hade noll erfarenhet på just de områdena. MEN jag hade jobbat på köparsidan, dvs med inköp av bland annat den sortens tjänster jag själv säljer, och även med fotografer, copywriters, stylister mm, och det har jag haft stor nytta av. Det gör att jag har lättare att förstå hur kunden tänker, och kanske kan ställa de rätta frågorna om jag inte gör det – och det är värt massor.

 

Briefen för bövelen

Allt börjar med briefen. Ju bättre brief, desto större chans att alla blir nöjda och att ditt jobb går lättare. (Läs mer om vad en brief är här). Om du inte kör den formella varianten, se då till att vara väldigt noga med att hitta nyckelord i kundens underlag. Lite hederlig kund-research kan också vara på sin plats så du får ett grepp om det varumärke, visioner och värdegrund som du nu ska utveckla eller komplettera. Var också noga med att få kundens godkännande på din sammanställning innan du kör i gång. Om du inte vet tydligt vilka de är och vad de behöver så är det betydligt svårare att hamna rätt.

 

Sätt igång

Och först, det enklaste och svåraste som finns: Börja! Det är lätt att prokrastinera, särskilt om deadlinen är en bit bort. GÖR INTE DET. Stress är skit för kreativiteten. Ha disciplin att BÖRJA på den dagen du tänkt dig. Det är svårt och jobbigt i början, allt är ovisst och man fattar inte hur man ska reda ut det och det känns bara UGH varför tog jag ens det här jobbet, jag vet det, men det enda som hjälper är att ta den berömda tjuren vid hornen (gah, vem tar ens tag i en tjurs HORN? Jag måste verkligen komma på en bättre och mindre sliten metafor här).

Men horn nummer ett är i så fall att INTE sätta igång och rita ner alla idéer som eventuellt poppat upp i huvudet, nope. Du ska istället börja med att samla mer ammunition:

 

Gör din research, samla idéer

Kolla liknande branscher/produkter för att få ett hum men fastna inte där. Titta på liknande varumärken och produkter, kolla in användningsområdet, målgrupp och scrolla igenom din inspirationsbank. Jag brukar göra en moodboard med viktiga nyckelord och bilder som ramar in mitt jobb. Den tar inte lång tid att göra, men den hjälper mig i hela skapandeprocessen – den genererar idéer och ser till att jag inte hamnar fel.

 

Rita

Sen börjar jag med det roliga och ibland skitsvåra: Skissa. Ofta gör jag en bokstavlig ram för min skiss – om jag vet att logon/bilden ska ha en viss form så skissar jag inom den redan från början. Att jobba med snabba skisser inom en given ram (sk tumnaglar) gör att jag ganska snabbt får en uppfattning om huruvida det håller eller inte. Jag tittar på hierarkin, och lite grovt på stilen, men går inte in på detaljer än. Istället gör jag många! Fler än jag tror och fler än jag vill och tror att jag kan. Den bästa kan komma ut på pappret som nr 18, typ, så det är dumt att ge upp för tidigt.

Här är det väldigt lätt att bli pepp på någon av de där tumnaglarna och börja rita på den med alla detaljer och färger som jag ser framför mig. Men det gör jag inte. Istället kör jag modulen kallad:

 

Grunna och sov

Jag frammanar mitt inre storkukslugn och släpper allt och går därifrån. Svårt som tusan, men jag litar på att om en idé är riktigt bra så kommer den att finnas kvar i huvudet nästa dag också.

När det sedan gått ett antal timmar inklusive tillräckligt många av dessa innehållande sömn, så är det dags att ta upp det igen. Jag försöker kolla med nya ögon, som om jag inte sett tumnaglarna innan. Vilka skulle funka att jobba vidare med? Kolla av med moodboarden/briefen. Håller de? Okej. Välj ut ett gäng, släpp resten. Skissa ut dem lite större och lägg mer fokus på detaljer, stil, illustrationer mm. Sedan bryter jag igen. Går en lång promenad, sover eller gör något helt annat. Fastna inte i ritandet, våga gå därifrån. Jag kan inte räkna alla de gånger jag kommit på de bästa idéerna för hur jag ska gå vidare när jag tagit mig ut ur ritbubblan.

Och en sak till om skapande (enter, ännu en utsliten klyscha):

 

Kill your darlings

Det är mindre kul men desto mer nödvändigt. Hjärnans lägst hängande kreativa frukt är ju att göra något som du gjort tidigare, som du kan och som är lätt. Var försiktig med det när du jobbar åt klienter. Det är inte din produkt, det är deras. Håll moodboarden för ögonen och hugg sönder dina egna signaturgrejer med frenesi – du kan bättre än så.

 

Att skicka korrektur

När det är dags att skicka förslag till kunden så har jag gjort på olika sätt. Ibland, om det är en kund med bra beställarkompetens, så kan jag skicka mina blyertsskisser rakt av, med mina nedklottrade kommentarer. Men ofta väljer jag ut en, två eller max tre som jag digitaliserar och jobbar ut lite extra – faktum är att jag oftast bara skickar ett förslag nu för tiden. Det är det allra bästa jag har skapat och det jag bedömer lirar best med kundens underlag och behov. Jag kan då lägga ganska mycket tid på att få det att se färdigt ut, inkl mockups, vilket gör det så mycket lättare för kunden att bedöma hur den kommer att funka i olika sammanhang. Viktigt är också att du inte bara skickar bilden, utan tydligt skriver hur du tänkt, vilka parametrar du tagit hänsyn till och vilken funktion de olika detaljerna och elementen har. Jag kan inte nog understryka värdet av att göra det för att få en smidig process och en slutprodukt som alla gillar.

 

Korrekturvändor

Antal korreturvändor ska stipuleras i offerten eller orderbekräftelsen, det gör att både du och kunden inte skickar en massa förslag eller återkopplingar hej vilt (vilket i detta skedet resulterar i väldigt mycket jobb och mååånga versioner). Här finns naturligtvis en risk att du får en negativ återkoppling: Kanske är det inte alls det kunden vill ha, kanske har ni missförstått varandra eller så kan kunden inte se varför du gjort som du gjort. Kommunikation är själva blodtillförseln i en sån här process, om den stryps så blir inget bra, så gör det du kan för en bra cirkulation. Förklara tydligt och trevligt. Kunden bestämmer, glöm inte det. Om du har förslag, eller invändningar mot kundens åsikter så kan du absolut delge dem, men tänk på att det bara är förslag. Det viktigaste är att du hjälper kunden att skapa det de behöver, var taktfull med dina egna invändningar.

Och till sist

Innan du skickar finalversionen, så double-troublekolla allt. Är alla format med, alla versioner, mockups, färgställningar och instruktioner? Det låter fånigt att påpeka detta, men det har hänt flera gånger att jag i min iver att slutföra något sprungit lite för fort och missat något här, och det är ju ingen fara, bara retligt.

Sammanfattning

Så, om jag ska sammanfatta vad jag gör om dagarna så kommunicerar jag med kunder och ritar lite däremellan. Typ så. Att kunna lyssna och berätta med mål att göra kunden nöjd är superviktigt. Så:

  • Återkoppla genom att berätta hur du tänker, vilka parametrar du jobbar efter och varför du gjort som du gjort.
  • Var tydlig.
  • Använd gärna punktlista.
  • Ge dig själv generöst med tid.
  • Svara/Återkoppla alltid när du sagt att du ska göra det. Blir du försenad, så ge head’s up.
  • Var väldigt gärna schysst och rolig (du är ditt varumärke, glöm inte det), men håll ögonen på målet. Projektet ska kommuniceras precis som det ska kreeras: effektivt och tydligt utan svammel och onödiga ord.

 

Bonus

När du är klar, har gjort kunden nöjd och fått dina pengar, så är det lätt hänt att bara springa vidare framåt med nästa uppdrag och glömma allt om detta. Gör inte det. Hör av dig efter några månader för att kolla utfallet – hur gick det med lanseringen, vad tyckte kunden, och vad tyckte kunderna? Behöver du komplettera med något? Detta är viktigt av två anledningar: Dels är det kul för dig att få reda på och kan ge dig en rejäl boost, dels visar du ansvar och har möjlighet till merförsäljning. Du ser också till att vara top of mind hos din kund. Att skaffa nya kunder är svårt – att sälja in nya jobb hos gamla kunder är betydligt lägre tröskel, glöm inte det.

 

Och om du vill lär dig mer om den kreativa processen hos riktiga proffs rekommenderar jag lite bläddring i dessa pärlor.

In Progress av Jessica Hische

The Golden Secrets of Lettering av Martina Flor

Made by James av James Martin

Hoppas du fann detta hjälpsamt? Tänk på att du alltid kan höra av dig med synpunkter eller frågor eller förslag på vad jag ska skriva om. Min inboxdörr är öppen!

shraring-is-caring