Om kreativitet och mörk materia

(men mest om kreativitet)

Mina bästa tips för att våga börja skapa och ha roligt nog för att fortsätta.

Kämpar du också med att hitta inspiration eller våga börja rita eller hitta tid att göra det? Eller har du gjort det ett tag men har hamnat i en torka där det inte känns kul och du inte vet vad du ska rita? Du är inte ensam, det händer de flesta, men det går att ändra på. Och det MÅSTE ändras på.

Kreativitet är ett klurigt ämne att skriva om. Det är som energi. Eller som mörk materia. Vi vet att det finns och det är odödligt, men vi kan inte se det eller analysera det och förleds därför att tro att det kanske, trots allt, inte finns i mitt liv, just nu. Eller ännu värre: att den aldrig finns pga jag är ingen ”kreativ människa”.  Men det är tvärtom: kreativitet är en allmänmänsklig resurs som du har i överflöd, vare sig du vill eller inte. Men den behöver viss jordmån för att utvecklas.

Att jaga den är svårt, det är lite som att fånga vinden med händerna. Och ju mer du jagar, eller ju mer du kräver av den, desto mer gömmer den sig. Sicken praktparadox den är ändå?

Så vad ÄR kreativitet?

Kreativitet har tagit oss dit vi är idag. Den gör att vi kan utveckla världen och oss själva, och hjälper oss förstå varandra och oss själva lite bättre. Det är fan stort. Så, i grund och botten handlar kreativitet inte ett dugg om prestation, vad som finns på ditt papper när du är klar eller hur mycket pengar du tjänar på dina alster. Det är mycket större än så.

Kreativitet är livskraft, en nödvändighet och en rättighet.

Varken mer eller mindre. Människor BEHÖVER skapa. Och ja, det är la lätt för mig att säga, jag som sitter och ritar bokstäver om dagarna för en stor instagrampublik. Men det har inte alltid varit så. Länge – alltså vi pratar i 40 år eller så – trodde jag inte att jag var kreativ. Jag har oftast befunnit mig i sammanhang som premierat driv, struktur, kontroll och resultat var viktigast. Ingen bra jordmån för skön kreativ energi alltså.

När jag lade om kurs på mitt liv och började sova (inte dumt alls, rekommenderar 100%) och göra det jag verkligen tyckte var svinkul så ändrades det så sakteliga. Idéer kom! Massor! När pressen släppte kom lösningar, nya angreppsvinklar, lust att skapa, och fy sjutton så kul det var.

Nu har jag jobbat med att tjäna pengar på min kreativitet sedan 2017 och jag har fortfarande massor av idéer. Och om de skulle sina så vet jag hur jag ska bete mig för att få tillgång till dem igen. Och det tänkte jag kunde vara bra för dig att veta också?

Här är några av mina bästa tips:

1. Gör dig tillgänglig för input från olika håll

Det är vanligt att man smalnar av sitt synfält för mycket. Om du gillar lettering så kollar man bara på människor som ritar bokstäver, och det är all good, men glöm inte att öppna de andra luckorna också: Gå på konstutställningar, följ fotografer, möbelsnickare, glasblåsare, igelkottskonton. Fotografera saker du ser när du är på promenad – linjer, färger och former finns över allt. Och vad är bokstäver om inte linjer, färger och former? Öva dig i att SE. Inte värdera, inte rusa förbi, inte nödvändigtvis förstå. Bara SE.

Bild från kotoret

2.Gå ut

Vill du bli bra på att rita, gå en promenad. Nä men ärligt, övande är grunden förstås, men det är så lätt att fastna i en cirkel av frustration och fler försök och mer frustration. Hjärnan behöver lite tid på sig för att arkivera och befästa saker du lär dig på din resa. Den behöver frisk luft. Den behöver rörelse och natur och färger. Så förutom att utsätta dig själv för möjligheten att få nya idéer så hjälper du din hand att rita bättre linjer när du går på en stig i skogen.

Att hämta inspiration från tex sociala medier är fint och bra, men fastna inte där. Bra innehåll kan kickstarta din kreativitet, men för mycket av det goda dödar den, tro mig. Du blir inte bättre för att du kollat 382 ritvideos på en eftermiddag. Släpp telefonjäveln och fatta tag i en penna istället.

 

3.Släpp skulden

Skuld är en av de tyngsta känslorna att bära, och it goes without saying att den dämmer upp en kreativ liten vårbäck fort som tusan. Att känna att man inte ”borde” lägga tid på att rita eller att gå en promenad istället för att tömma diskmaskinen är inget ovanligt, men lyssna noga på mig nu: Att skapa är din mänskliga födslorätt. Det är inget du behöver någons tillåtelse för, tvärtom. Världen behöver det du har och världen behöver VERKLIGEN bli bättre, så var snäll och ge dig själv tid att rita.

4.Skapa för att skapa, inte för resultat

Ja här börjar det ju blir lite klurigt. Med alla fina reels som visar en hel process från första blyertsdraget till ett fantastiskt konstverk på 14 komprimerade sekunder gör ju att man lätt, medvetet eller inte, börjar STRÄVA efter samma resultat, och tro att det kommer nästan lika lätt som det ser ut i videon. Det är egentligen inget fel i det, det är så man lär sig att utvecklas och överkomma hinder.

Men det är ofta här som människor stänger skapandet. För om man skapar för att få bekräftelse, för att uppnå ett visst resultat, så är det lätt att bli nedslagen av att ”alla andra”(?!?!) gör det bättre. Och det är ungefär här som du bör ställa dig frågan om VARFÖR du ritar/fotar/skulpterar/drejar/stickar osv. Varför? För att du vill vara en sån person? För att du ser fram emot vad andra ska säga när de ser resultatet? För att uppnå instagramberömmelse? För att du vill tjäna pengar? Eller för att du tycker om att göra det? Needless to say så är det det sistnämnda somkommer att ta dig framåt.

Så om du vill ha tillgång till den där brusande älven av kreativitet, så är världens bästa råd att fokusera på processen istället. Jobba aktivt för att hitta njutning i själva görandet, utan allt för många tankar på hur det ”bör” bli. Svårt? Absolut, du är ju inte van än. Men kan man öva och bli bättre på det? Absofuckinglutely.

5.Avsätt tid

Vänta inte på att det ska uppenbara sig en liten ocean av ostörd tid med rätt ljus, prefekt tempererat kaffe i koppen och alla pennor framme. Nej, om du ska få något gjort får du fixa den där stunden själv. Och den blir troligtvis inte så perfekt som du hoppats men skit i det, det enda som betyder något är att den BLIR. Ibland blir den bara 10 minuter medan man väntar på att pastan kokat klart, med ett räkningskuvert som canvas och närmsta reklamkulspetspenna eller ungarnas halvtorra tuschpenna som verktyg. Men det BLIR, och det är det viktigaste, för du är en kreativ människa och då orkar man fan inte vänta på perfekta ögonblick som inte kommer. Dessutom är det bättre att köra lite och ofta än tvärtom när du ska lära dig nya saker, och så är det med det.

6.Vänj dig vid att rita fult

Ja, jag har sparat det viktigaste till sist. Jämförelse och strävan efter perfekta resultat har dödat fler konstnärssjälar än det mesta annat, tror jag. Betänk alla fantastiska verk, insikter, teckningar och föremål som kunde kommit till liv om det inte varit för det här samhällets syn på skapande, herregud vilken förlust. Så vad göra? Vaccinera dig, människa. Vaccinera dig mot din egen inre dömande röst, mot orealistiska förväntningar, mot för mycket STRÄVAN, mot att vara rädd för att testa nya saker och suga på dem (hm, just det uttrycket gör sig bättre på engelska, va?). Vaccinera dig genom att kolla in olika konstnärer, och öva dig i att ha en mer tillåtande attityd jämtemot dig själv.

En anteckningsbok ska vara FUL, bara så du vet. Att träna sig i att rita är ingen snygg, symmetrisk och färgkoordinerad resa över cremefärgade papper av god kvalitet. För att du ska kunna skriva bra bokstäver behöver du få ur dig en massa fula först, så är det för alla. Och inget papper har någonsin gått till spillo med mindre än att det är tomt.

Så något av det viktigaste du kan göra är att jobba aktivt på att jämföra dig mindre – kanske avinstallera instagram? Ty paradoxen (japp, en till) lyder:

Förvänta dig mindre (resultat), så får du mer (välmående, och resultat).

Det var mina tips, det. Och du, glöm inte: det är inte på liv och död, detta. Vad fan, det finns svält, våldtäkter används som krigsföring och i Uganda riskerar män dödstraff om de har ett förhållande med en annan man. DET är fan vidriga saker – 57 stycken ”F” där ingen av dem blev som du ville är inte en katastrof. Gå en promenad. Sov. Och testa igen i morgon. Denna gången kanske medan potatisen kokar?

 

Läs mer

  • The creative act av Rick Rubin
  • Allt av Austin Kleon (alltså, alla böcker, inte en bok som heter Allt för en sådan tror jag inte han skrivit)
  • The war of art av Steven Pressfield
  • Kreativ Friktion av Jan Gradvall och Magnus Lindkvist
shraring-is-caring